Start-Up Nation 2017 poate fi considerat un succes daca privim lucrurile din punct de vedere al beneficiarilor pregatiti, care au reusit si sunt multumiti de alegerea facuta sau din punct de vedere statistic: mii de firme infiintate, mii de locuri de munca create.
De ce nu ar fi considerat un succes? Daca intrebam beneficiarii mai putin “norocosi”, rabdatori sau hotarati, vom auzi raspunsuri ca: “Nu am primit inca banii”, “Am pus multi bani de la mine”, “Nu mi se pare normal sa nu ma pot razgandi in privinta cheltuielilor”, “Am depus dosarul pentru credit de 2 luni si inca nu s-a aprobat” etc.
Niciodata, in istoria fondurilor, cam de orice fel, nu s-a terminat evaluarea si implementarea proiectelor in cateva zile sau saptamani. Lucrurile nu stau altfel nici pentru START-UP NATION. Ca sa aplici pentru fonduri, trebuie sa iti doresti o afacere, sa fii hotarat si sa intelegi ca pentru bani gratuiti, trebuie sa astepti. Nu sunt gratuiti? Poate nu toti 200.000 lei, dar cheltuielile proprii sunt minime comparativ cu a-ti face singur investitiile. Daca singurele impedimente in a-ti deschide afacerea ta mult visata sunt timpul de asteptare si cateva mii de lei puse de la tine, atunci s-ar putea sa nu fii facut pentru lumea afacerilor. Incercarile prin care trec aplicantii si beneficiarii START-UP NATION sunt de fapt un rau necesar, care cel mai probabil demonstreaza ca da, ai ce trebuie pentru a intra in lumea antreprenorilor, esti hotarat si intr-un final vei beneficia de aceasta oportunitate indiferent de timpul de asteptare sau de birocratie, sau, din contra, vei renunta in primele luni de asteptare, speriindu-te de obligatii pe termen lung si pierzandu-ti rabdarea.
De ce s-au creat atatea nemultumiri?
Nemultumirile sunt atat de frecvente in istoria omenirii, ce sa mai spunem de istoria fondurilor? Nemultumirile apar atunci cand nu ne documentam, cand nu stim la ce sa ne asteptam, cand nu avem experienta, cand nu cunoastem regulile. Nemultumiri apar de asemenea, cand ne documentam din surse gresite (facebook, zvonuri). Daca nu avem un consultant, hai sa dam un telefon la AIMMAIPE si sa intrebam punctual ce e bine si ce nu, in loc sa cream tot felul de spete pe facebook, la care AIMMAIPE si consultantii se mira continuu de raspunsurile neavizate . Sa nu credeti ca evaluatorii din AIMMAIPE nu sunt pe grupurile de facebook, ca sunt. Daca nu ni se raspunde la telefon, facem un efort si mergem la sediul AIMMAIPE. Daca nu putem sa facem asta si ne simtim stanjeniti, de cate ori apare o problema, poate ar trebui sa ne gandim sa platim pe cineva care sa o faca in locul nostru. Asadar, daca nu vrem consultant, dar totodata nu avem dorinta sa invatam, sa ne documentam, sa ne zbatem pentru a afla raspunsuri corecte din surse sigure si nu ne asumam consecintele propriilor noastre greseli, nu aplicam pe fonduri.
Orice subiect monden (asa cum a devenit si START-UP NATION) creeaza valva. In anii trecuti, majoritatea cetatenilor, nici nu puteau defini termenul de fonduri guvernamentale. Incepand cu anul 2017, fiind 19.000 de aplicanti din care multi tineri, fenomenul a prins amploare in social media, ajutat fiind si de un ministru foarte activ in aceasta sfera. Este un lucru bun. S-a creat o comunitate stransa de mii de oameni care discuta pe acelasi subiect (aproximativ), de oameni care pot oferi servicii si produse pentru buna implementare si de oameni care pot oferi sfaturi si pot impartasi experientele.
Asa cum putem deduce din teoria probabiliatii “aplicarea matematicii la studierea fenomenelor aleatoare se bazează pe faptul că, prin repetarea de mai multe ori a unui experiment, în condiții practic identice, frecvența relativă a apariției unui anumit rezultat (raportul dintre numărul experimentelor în care apare rezultatul și numărul tuturor experimentelor efectuate) este aproximativ același, oscilând în jurul unui număr constant”. Daca esantionul prezinta mai multi subiecti in cadrul diferitelor experimente, poate fi influentat rezultatul aproximativ proportional. Astfel, daca pana in anul 2017, pe linii de finantare similare START-UP NATION, se finantau in medie 200 de proiecte anual, din care 30 de firme (15%) intampinau probleme si nemultumiri si nimeni nu afla de ele, probabilitatea va fi ca la 8000 de proiecte ce puteau fi finantate, aproximativ 1200 de firme (15%) sa intampine probleme si nemultumiri, propagand astfel parerile negative si lipsa de entuziasm asupra programului, de aproximativ 40 de ori mai repede si mai cu impact decat pe restul liniilor de finantare. Mai trebuie luat in calcul si fenomenul prin care, cei mai suparati, au opinii mai multe, respectiv mai galagioase, fata de cei multumiti. Astfel, dorim sa ii rugam si incurajam pe beneficiarii de succes ai programului, sa impartaseasca experienta lor cu cei care sunt inca in perioada de asteptare si cu cei care doresc sa aplice si in anii urmatori pe acest program sau pe altele.
Start-Up Nation 2018 ar trebui sa fie tratat ca si o oportunitate, cu entuziasmul binecuvenit. Daca doriti sa infiintati o societate noua, va rugam sa luati in calcul, faptul ca alternativele sunt aproape inexistente, daca nu intentionati sa accesati fonduri pentru start-upuri. Bancile nu ofera credite firmelor aflate la inceput de drum, echipamentele, masinariile si utilajele noi nu sunt prea ieftine, contributiile sunt de acum aceleasi chiar daca angajati si part-timeri, etc. Asadar, daca incercati pe cont propriu, contribuiti din surse proprii nu doar la cheltuielile cu materia prima, ci si cu cele mai sus mentionate. Chiar daca dispuneti deja de 200.000 lei, poate ii puneti deoparte pentru urmatoarea recesiune si profitati de START-UP NATION.
Cum imi dau seama daca are rost sa aplic la START-UP NATION?
– Nu doresc sa aplic pentru: comert, inchirieri, imobiliare, asigurari, jocuri de noroc, taxi, pensiune, activitati care implica alcoolul. Daca ma aflu in aceste situatii, fie ma reprofilez, fie astept anul si programul de finantare potrivite pentru mine.
– Imi doresc sa investesc in tehnologie si echipamente. Daca nu imi doresc acest lucru, pentru ca ma intereseaza mai mult salariile, casa si masina, voi aplica la un credit bancar pentru persoane fizice si voi obtine un contract de munca la o companie care are nevoie de serviciile mele.
– Nu ma plang de faptul ca trebuie sa angajez minim 2 persoane pentru punctaj, din care una probabil voi fi chiar eu si nu ma plang de faptul ca va trebui sa angajez un numar de persoane invers proportional cu sansele proiectului meu de a fi finantat. Adica, daca fac punctaj mai mic, voi angaja mai multe persoane, ca sa ma asigur ca am sanse sa ma numar printre cei finantati.
– Nu voi face calcule de genul: daca eu platesc 2 ani contributiile si salariile, deja am dat inapoi statului, mai mult decat valoarea proiectului. Daca totusi am de gand sa nu vand/prestez nimic in urmatorii 2 ani si doar sa solicit bani, atunci am dreptul sa nu aplic la START-UP NATION, ci la o casa de binefacere.
– Sunt hotarat pe o activitate anume, nu cer lista de CAENuri sa o iau acasa si sa o analizez impreuna cu familia, ca sa putem sa ne dam cu parerea ce fel de afaceri sunt considerate banoase in ziua de azi.
– Nu mi se pare ca suma de 200.000 lei este prea mica pentru ceea ce imi doresc eu, avand in vedere ca acest program, asa cum arata si numele, reprezinta un start in afacerea mea pe care am sa o dezvolt constant, si nu predarea la cheie, a unei afaceri de succes, complet functionala, inovatoare si recunoscuta pe plan mondial.
Acestea fiind spuse, va rugam sa reconsiderati depunerea unui proiect in acest an. Asa cum este el, START-UP NATION, este al nostru si numai prin absorbtia de fonduri putem incuraja alocarea de alte fonduri, in urmatorii ani. Acest program se adreseaza celor hotarati, motivati si optimisti, dar si celorlalti.
Va uram sa luati decizii bune si sa profitati de oportunitati si indiferent din ce surse veti face investitii, va dorim mult succes!
Echipa Antreprevision!
© Acest articol este proprietatea Antreprevision si este protejat de drepturi de autor. Este interzisa preluarea acestuia fara specificarea sursei.
Comentarii recente